2021 Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre Yılı


ANADOLU ERENLERİ ANILIYOR
UNESCO’nun 2021 yılı anma ve kutlama programında Anadolu’nun 3 büyük fikir ve inanç önderi de yer alıyor. Ahi Evran doğumunun 850. yılı, Yunus Emre’nin Hakk’a yürüyüşünün 700. yıl dönümü, yine UNESCO'nun kararı gereğince Hacı Bektaş Veli'nin vefatının yıl dönümü, Azerbaycan, İran, Kuzey Makedonya ve Romanya'nın desteğiyle "2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri" arasına alındı. 

Erdem kandilini yaktı
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde her yıl düzenlenen anma programının yanı sıra, ‘2021 Hacı Bektaş Veli Yılı’ nedeniyle yurt içinde ve yurt dışında planlanan çeşitli etkinliklerle Hünkâr Hacı Bektaş Veli yâd ediliyor. Ankara’da UNESCO Milli Komisyonu, Gazi Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliği ile “Hünkâr Hacı Bektaş Veli Ulusal Sempozyumu” 3 Mart 2021 tarihinde gerçekleşti. Sempozyum kaydını Gazi Üniversitesi’nin youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Hünkâr Hacı Bektaş Veli, Anadolu'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyada evrensel boyuttaki düşünce ve öğretileriyle, asırlardır sevgi, hoşgörü, birlik ve barışın simgesi olmaya devam ediyor.



Adil paylaşımın önderi
Ahi Evran, doğumunun 850. yılı olan 2021 yılında ‘UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programı’na alındı. Bu kapsamda, Ahilik geleneğini yaşatmış tüm esnaf ve sanatkarları yad etmek, Ahilik müessesini dünyaya en doğru şekilde anlatmak, sonraki nesillere aktarmak amacıyla yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına dair genelge yayımladı.



Türkçe şiirin öncüsü
“Yunus Emre’nin Hakk’a yürüyüşünün 700. Yıl Dönümü” Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Özbekistan’ın desteği ile 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alındı. Uluslararası anma etkinliklerinin yurt içinde Yunus Emre’nin yaşadığı kabul edilen 15 yerde ve yurt dışında da 15 ülkede yapılıyor.

Türkçe şiirin öncüsü ve halk şairi Yunus Emre, eserlerinde ele aldığı insani değerler ve insan sevgisiyle yüzyıllardır Anadolu insanının gönlünde önemli yer tutuyor. Şiirleriyle sadece Türkçenin gelişimine önemli bir katkıda bulunmakla kalmayıp evrensel insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin insanoğlunun barış ve ortak değerler etrafında, birlikte yaşamasını amaçlayan mesajlar da verdi.