Bursa’daki Katolik, Ortodoks ve Protestan cemaatlerinin ortak olarak kullandığı Aziz Meryem Fransız Kilisesi, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, depreme karşı güçlendirme çalışması başlatılacağı gerekçesiyle kapatıldı. Son ayinin 16 Şubat’ta Pazar günü yapıldığı kilisenin ne zaman yeniden ibadete açılacağı belirsiz. Şehrin tek aktif Hıristiyan ibadethanesinin tahliye edilmesinin ardından cemaatlere alternatif bir mekânın tahsis edilmemesi, haftalık ibadetlerin devamlılığı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Öte yandan, Ekümenik İznik Konsili’nin 1700. yıldönümü vesilesiyle önümüzdeki aylarda dünyanın dört bir yanından gelecek olan Hıristiyanlar için şehirde bir kilise bulunmaması da önemli bir sorun teşkil edecek.
Gazete Duvar’a konuşan Bursa Protestan Cemaati Önderi İsmail Kulakçıoğlu, tahliye kararı için öne sürülen “Fransız Kilisesi’nin hamamlar bölgesinde bulunması, yeraltı su seviyesinin yüksekte kalması, zeminde sıvılaşma riski bulunması, fay hattı üzerinde bulunması, zeminde biriktiği düşünülen gerilim” gerekçelerinin hatalar barındırdığını belirtiyor. Kilisenin hamamlar bölgesinde bulunmadığını ve kiliseye en yakın fayın 500-600 metre uzaklıkta olduğunu ifade eden Kulakçıoğlu, Jeoloji Mühendisleri Odası’na bağlı bir ofisin hazırladığı rapora göre, binanın depremde zarar görmesi riskinin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün iddia ettiğinden çok daha düşük olduğunun altını çiziyor.
Bursa’nın Hıristiyan geçmişine ait kültür mirası hızla yok oluyor. 2011’de İznik Aya Sofya Müzesi camiye çevrilmiş, 2015’te Ayios İoannis Rum Ortodoks Kilisesi, 2021’de ise Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Katolik Kilisesi ‘satılık kilise’ ilanlarıyla gündeme gelmişti. 19. yüzyılda Bursa Aziz Meryem Fransız Kilisesi’nde (‘Maison de Brousse’) görev yapan Bernardin Menthon, şehirde “bir zamanlar her güzel vadinin bir manastırı, her yalnızlığın bir sığınağı, her ıssız mağaranın bir keşişi” olduğunu belirtir. Yüzyıl önce nüfusunun yaklaşık üçte birini Hıristiyanların oluşturduğu, Ekümenik İznik Konsili gibi, Hıristiyanlık tarihi açısından çok önemli bir olaya ev sahipliği yapmış olan şehirde, bugün ibadete açık bir kilise bulunmuyor.
KAYNAK: AGOS GAZETESİ