Din ve inanç azınlıklarının haklarını kapsamlı bir şekilde inceleyen Atlas Projesi, benzersiz bir araştırma girişimi olarak öne çıkıyor.
Kategori: Söyleşi / Makale / Araştırma
Halkların Hıdırellez Bayramı Kutlu Olsun
Hıdırellez kutlaması bir çok halk ve coğrafyada mevcut olup, özelikle Anadolu, Orta Doğu, Balkanlar'da çok yaygın olmanın yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında mevcuttur.
İNANÇLAR VE MÜZİKLERİ SOHBETLERİ
İnanç müziği emekçileri ve araştırmacıları ile sohbet toplantılarının kaydı, müzik listesi, makaleler ve çeşitli kaynaklardan oluşmaktadır.
17. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda Katolikler ve Kapitülasyonlar
Dr Radu Dipratu'nun "17. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda Gayrimüslim Cemaatlerin hukukî durumu: Katolikler ve Kapitülasyonlar" eserini tanıtıyoruz.
“Taşlara Kazınan Yahudi Kimliği”
500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi arkeolojik kazılardan çıkan bilgiler ışığında Anadolu topraklarında Yahudi varlığının 2600 yıllık geçmişine ışık tutan bir sergiye ev sahipliği ediyor.
Ayvalık, Yakın Geçmişten Günümüze Yansımalar
“Mübadele edilen nüfus Ayvalık'a geldiğinde sobaların üzerinde sıcak yemek buldular.” Kasabadaki on günlük saha çalışmam sırasında en sık duyduğum cümle bu oldu. Rengarenk boyanmış Rum evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, gözde kafeleri ve hareketli
Faşizmi Anlamak
"Önümüzde duran çıplak gerçek şudur: Faşizm, devam etmektedir ve bütün dünyada yükseliştedir. Faşizmin yükselişte olduğu bu dönemde Faşizm tehlikesini anlamak, konuşmak ve tartışmak, insanlığın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır."
Dar bir gömlek: Cemaat vakıfları seçim yönetmeliği
Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Cem Murat Sofuoğlu “Cemaat vakıflarının yönetim kurullarına seçim yapma hakkı yasada bulunmayan yetkilerin kullanılmasıyla ‘cemaat vakıflarına dar bir gömlek’ giydirilmek istenmektedir’ diyor.
Alevilerin Hak Mücadelesi ve Büyük Derbent Hızır Cemevi
Alevi toplumunun inanç ve ibadet özgürlüğü mücadelesi Yunanistan tarihindeki ilk resmi Alevi-Bektaşi ibadethanesinin açılmasıyla nihayet tanınmış oldu.
Türkiye’nin Protestan Toplumunu Tanıyalım
Türkiye Protestan Kiliseler Derneği 2021 yılı hak ihlalleri raporunu yayınlandı. Raporda yer alan bazı başlıkları alıntıladık.
“Anadolu’nun Hristiyan kadınlarına ses vermek için yazdım”
Rosamund Wilkinson Anglikan Kilisesi’nin dini görevlisi (papaz) olarak hayatını ve hizmetlerini Türkiye’de sürüdürüyor. Vanessa R. de Obaldía “Türkiye’de Hristiyan Kadınlar” * adlı eserin yazarı Wilkinson ile görüştü
İnançlar, yemekler, perhizler
İnançlar, yemekler, perhizler
Ezidi Soykırımı: "Bir daha asla"
Ezidi Soykırımı: "Bir daha asla"
'Karma Hayatlara' Yeni Bir Bakış: Kısmet Tabii...
'Karma Hayatlara' Yeni Bir Bakış: Kısmet Tabii...
Anadolu'da Abdallık Geleneği
Anadolu’da Abdallık geleneğinin ortaya çıkışı ve şekillenmesinde çeşitli kültürlerin ve tasavvufi zümrelerin oldukça önemli etkisi bulunmaktadır.
Hrisi nam-ı diğer Keşkek
Ortaklaşan bir Anadolu ritüeli
Bir Anadolu Ritüelinin Farklı Tezahürü
Hadik, Hedik, Slika, Koliva, Danik
Hıdrellez Bayramı ve anlamı
Umudun, bolluğun, bereketin müjdecisi
Korona Günlerinde Paskalya 2
ADİP editörü Umur Yedikardeş Rumların Korona salgını boyunca Paskalya'yı nasıl kutladıklarını Peder Paisios Kokkinakis ile konuştu
"Yol Farklı, Amaç Aynı"
Belgesel fotoğrafçı Emine Ülkerim inanç grupları ile çalışıyor
Korona Günlerinde Paskalya
Editör ve eğitmen Sevan Değirmenciyan geçmişten Korona günlerine Ermenilerin Paskalya bayramını konuştuk
SİNGAPUR DEKLARASYONU
SİNGAPUR DEKLARASYONU