MALATYA ERMENİ KİLİSESİ VE TAŞHORAN KÜLTÜR-SANAT MERKEZİ AÇILIŞI YAPILDI

MALATYA’DA TARİHİ BİR GÜN*

Yüz yıldan uzun bir süredir âtıl kalan, kubbesi zedelenen ve zamanla aşınan Malatya S. Yerrortuyun Ermeni Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ve HAYCAR Derneği’nin katkılarıyla restore edildikten sonra, yeni statüsüyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Yerel halk tarafından “Taşhoran Kilisesi” olarak bilinen S. Yerrortutyun Kilisesi, 28-29 Ağustos 2021, hafta sonu gerçekleşen törenlerle kilise ve kültür merkezi statüsünde yeniden açıldı.  

Bu tarihi güne tanıklık etmek için, pandemi koşullarına rağmen, belli sayıda inanan ve Patrik Sahak II. başkanlığında din görevlisi inanç ziyareti maksadıyla Malatya’ya hareket ettiler. İnanç ziyaretine İskenderun’dan, Elazığ’dan, Adıyaman’dan ve Diyarbakır’dan inananlar katıldılar.

28 Ağustos 2021, Cumartesi, saat 09:30’da S. Yerrortutyun Kilisesi-Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen resmi açılış törenine Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da katıldı. Törende, Nurhan Gezdirici başkanlığındaki Malatya HAYDER üyeleri, Malatya doğumlu Ermeni cemaati üyeleri, Malatya Ermeni Cemaati üyeleri ve davetliler de hazır bulundu. Patrik Sahak 2, 2010 yılında, dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran’ın kilisenin yardım çığlıklarını işittiğini ve kentin en büyük devlet yetkilisi olarak daha önce denenmemiş bir projeye imza attığını belirtti. Bu proje sayesinde, Anadolu’nun zengin ve çok renkli tarihini sergilenecekti. Van Ahtamar Adası’ndaki S. Haç Kilisesi’nde olduğu gibi, bu kilise de yıllar sonra kilise ve kültür merkezi olarak kapılarını açacaktı. Patrik Hazretleri, bu vesileyle, katkılarından dolayı Nurhan Gezdirici başkanlığındaki Malatya HAYDER üyelerini de takdir etti. Bu bağlamda, Malatyalı Mimar Kevork Özkaragöz ve Hosrov Köletavitoğlu’nu da takdir etti. Patrik Hazretleri, ayrıca Serdar Boyacı’nın şahsında Malatya Ermeni Cemaati üyelerini takdir etti. Patrik Hazretleri bu proje sayesinde, Malatya’nın kültürel bir değere kavuştuğunu belirtti. Daha sonra, Başkan Gürkan’ın, şehir içindeki tarihi kalıntılarla ne denli titizlikle ilgilendiğini belirtirken, 27 medeniyete ev sahipliği yapmış Malatya’nın, 1700 yıl boyunca Hristiyan kültürüne de ev sahipliği yaptığını hatırlattı. 

KUTSAMA VE YENİDEN İBADETE AÇMA

Cumartesi saat 17:00’de Patrik Hazretleri riyasetinde Kilise Kutsama ve Yeniden İbadete Açma Töreni gerçekleşti. Bu tören, aynı zamanda S. Yerrortutyun Kilisesi tarihinde ilk kez bir İstanbul Ermeni Patriği’nin, ilahiler eşliğinde Kilise’ye adım atması niteliğini taşıyordu. Kutsama Tören sonrasında, ikindi duaları okundu. Pazar sabahı da kilisede uzun bir aradan sonra ilk Badarak ayini gerçekleşti. Patrik Hazretleri vaazında kilisenin statüsü hakkında net bilgiler paylaştı ve kilisenin kültür merkezi statüsü taşımasına karşın, Malatya’daki cemaatimiz üyelerinin ruhani ihtiyaçlarını karşılamak, S. Badarak sunmak, onların vaftizlerini, düğünlerini gerçekleştirmek maksadıyla kullanılabileceğini belirtti. Patrik Hazretleri ayrıca vaazının sonunda Hatay Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis’in hizmetini ve çalışkanlığını överek, kendisine Anadolu Ermeni Cemaati Gözetmeni görevini tevdi etti. Törende, Adıyaman Süryani Ortodoks Kilisesi Ruhani Önderi Metropolit Grigorius Melki Ürek da hazır bulundu.

* Kaynak: Türkiye Ermenileri Patrikliği