İnanç Mekanlarında Restorasyonlar

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü envanterine kayıtlı yüzlerce eser ve yapının bakım ve onarımı tamamlandı, farklı noktalarda çalışmaların devam ettiğine dair haberler de basına yansıdı.
İstanbul Ayasofya Müzesi ikonaları, Trabzon Sümela Manastırı ile Kapadokya Kaya Kiliseleri'nin turistleri hayran bırakan duvar resimleri, koleksiyon içeriği bakımından dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki Menderes mozaikleri, Antalya Müzesi koleksiyonundan Perge heykelleri, bölge laboratuvarlarının yoğun çalışmaları sonucu yakın zamanda restorasyonu tamamlanarak tarihe kazandırılan ve sergilenmeye başlayan eserlerden bazıları. Türkiye çapında yürütülen restorasyon çalışmalarını sizler için derliyoruz.

Kızlar Manastırı ziyarete açıldı

Tarihi dokusuyla, kaya kilisesi ve şapeliyle yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gören Trabzon Kızlar Manastırı’nın 2014’te başlatılan çalışmalarının tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nce restore edilen Ortahisar ilçesindeki Kızlar Manastırı ziyarete açıldı. Manastırın performans etkinlikleri ve sanat galerileriyle şehrin kültür ve sanat hayatına canlılık katması hedefleniyor. Türkiye'nin inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nın restorasyonu sırasında bulunan "saklı şapel” 2018 yılında "korunması gerekli birinci grup kültür varlığı" olarak tescil edildi.

Saint George Kilisesi'nde onarım
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da 1800 yıllık Saint George Kilisesi, yapılan onarım ve bakım çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilerine kapılarını açacak. Milattan sonra 3. yüzyıldan kalan bu kilisenin sanat galerisi ve inanç turizmi alanında değerlendirilmesi planlanıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Eğil ilçesindeki Asur Kalesi ile Peygamber Kabirleri'ni birbirine bağlayan çevre düzenleme projesinde çalışmalara başlandığını açıkladı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması için girişimde bulunulan Eğil Kalesi ve Kral Mezarları'nın bulunduğu alanları yerli ve yabancı turistlerin daha rahat ziyaret edebilmesi için yürüyüş yolu inşa edilecek.


Kızıl Kilise’de restorasyon çalışmaları devam ediyor
5 ve 6. yüzyıllarda Ortodoks Mezhebi kurucularından Aziz Gregorius adına yaptırılan ve Kapadokya'nın gizli hazinesi olarak kabul edilen Kızıl Kilise’de de restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Dünya Anıtlar Fonu tarafından 2008 yılında “Dünya’nın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eseri Listesi”ne alındıktan sonra, 2011 yılında restorasyonuna başlanan Kızıl Kilise’nin yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacağı bildirildi.

Attouda Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor
İlgilileri sevindiren bir gelişme de Denizli’de yaşandı. Sarayköy ilçesinde bulunan ve M.Ö. 200 yılında kurulduğu tahmin edilen Attouda Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması için yüzey araştırma çalışmalarına başlandı. İçerisinde kutsal köy yerleşkeleri, tıp okulu ve tapınakların yer aldığı bu tarihi yapıda yürütülecek olan çalışmalarla, ‘Anadolu arkeolojisi’ açısından da önemli tarihsel kaynaklara ulaşılacağı düşünülüyor.