Nobel Barış ödüllü Ezidi aktivist Nadia Murad’ın da aralarında bulunduğu bir grup uluslararası STK temsilcisi, Irak'taki azınlıkların korumasına yönelik somut taahhütlerde bulunulması için Papa Franciscus’a mektup sundu.
Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Ezidi aktivist Nadia Murad, uluslararası ve Irak'taki sivil toplum temsilcileri ile birlikte Papa Franciscus'a açık bir mektup iletti.
Vatikan resmi sitesinde yer alan haberde, 34 örgütün imzaladığı mektupta, Irak'ta “terörist grupların ve adaletsiz yasaların tehdidi altındaki azınlık topluluklara yeterli koruma çağrısı” yapıldığı belirtildi.
Murad tarafında, cinsel şiddetten kurtulanları savunmak ve savaştan zarar gören toplulukları yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için 2018 yılında kurduğu “Nadia İnisiyatifi” adlı kuruluşun imzasının bulunduğu mektupta, Papa’nın ziyaretinin Irak’ta kritik bir döneme denk geldiğine işaret edildi.
Mektupta, ziyaretin, ülkenin etnik ve dini topluluklarını bir araya getirmek, daha fazla zulüm görmelerini önlemek için kolektif eyleme ilham vererek barış ve hoşgörüyü geliştirmek için önemli bir fırsat olduğu kaydedildi.
Son dönemlerde ülkede azınlık gruplara ve dini inançlara yönelik zulüm ve şiddettin arttığına dikkat çekilen mektupta, devam eden soykırımların toplulukları atalarının vatanından kaçmaya zorladığına değinildi.
Irak’ta yasalarının kötüye kullanılması ile gayrimüslim azınlıkların ötekileştirildiğine vurgu yapılan mektupta, 2003’ten sonra ülkede mezhep savaşı ile birlikte aşırılık yanlısı ideolojilerin ve silahlı grupların çoğaldığı hatırlatıldı.
Mektupta, “Hristiyan nüfusu bugün 300 bine kadar düştü, Ezidiler, Sabii-Mendailer, Türkmenler, Kakai ve Şebekler gibi diğer toplulukları son yıllarda varoluşsal tehditlerle karşı karşıya kaldı” denildi.
2014'ten bu yana, IŞİD Irak'taki etnik-dini azınlıklara karşı bir soykırım kampanyası başlatmak için kaotik durumu istismar etti.
Ülkenin dini azınlıklarını, özellikle de Ezidileri şeytana tapanlar olarak nitelendirerek yok etmeyi amaçladılar.
Örgüt, sayısız tapınağı, kiliseyi, tapınağı ve diğer kültürel mekanları dönüştürmeyi reddedenleri ve yıkanları idam etti.
34 grup, IŞİD'in başka bir adı olan IŞİD'den gelecek zulüm tehdidinin, terörist grubun bölgesel yenilgisine rağmen açık ve mevcut olduğunu belirtiyor.
Mektupta; yetersiz temel ve altyapı hizmetlerinin yanı sıra Ninova ovasında milis gruplarının artan varlığı nedeniyle “güvenlik tehdidinin” devam ettiğine değinilen mektupta, bu durumun bahsi geçen toplulukları umutsuzluk ve çaresizlik duygusuna terk ettiği ifade edildi.
Mektupta, Irak'ta din özgürlüğünü korumak için mevcut durumda yürütülen çabaların memnuniyetle karşılandığı ancak, adalet sağlanmadan ve geçmişte işlenen zulümlerin sorumluları yargılanmadan dini toplulukların zulüm ve tekrarlanan şiddet tehdidiyle karşı karşıya kalmaya devam edeceği uyarısında bulunuldu.
STK'lar mektupta, Papa Francis'in Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretini, Bağdat ve Erbil hükumetleri ile dini liderler ve uluslararası toplum arasında işbirliğini, amaç birliğini teşvik etmek için ideal bir fırsat olarak gördükleri kaydedildi.
Bu bağlamda mektupta, mevcut durumu düzeltmek için mevzuat ve eğitim dahil olmak üzere 6 konuda önlem alınması tavsiye edildi.