Yunanistan'da ilk ruhsatlı cemevi açıldı

Yunanistan, Batı Trakya'daki Büyük Derbent köyünde açılan cemevini ibadethane olarak kabul ederek, ruhsat verdi. 

Diğer Balkan ülkeleri gibi Aleviliğin ve Bektaşiliğin yoğun olduğu ülkelerden biri olan Yunanistan’ın bu adımının; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilmiş olan  ‘Alevi inanç mekanlarının ibadethane statüsünde tanınması’ kararı doğrultusunda attığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Cemevini din işlerinden ve ibadethanelerden sorumlu Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Syrigos da ziyeret etmiş, cemevi yönetimiyle bir araya gelmişti.

Yunan makamlarının resmi izniyle faaliyete geçen cemevi dini ve sosyal faaliyetler için kullanılacak.


Mümin-Fatma Pireli çifti büyük çaba gösterdi

Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek'e açıklamalarda bulunan Mümin Pireli ve Fatma Pireli bütün katı kurallara karşı Büyük Derbent’te cemevi inşaatını tamamlamayı başardıklarını söyledi. Küçüklüğünden beri özgürce ibadet etmenin hayalini kurduğunu söyleyen Pireli çifti, buralarda ibadetlerimiz çok gizli olarak yürütülüyordu bu beni hep yaralayan bir durum oldu. Bunun yanında inancımızla ilgili eğitim alma şansımız ya da öğrenebileceğimiz bir kitabımız dahi yoktu dedi. Eşi Fatma Pireli ile birlikte bu yola çıktıklarını belirten Mümin Pireli, bugüne gelene kadar çok fazla engelle karşılaştıklarını söyledi.

Yunanistan’da din ve inanç işlerinin Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerçekleştiğini, ancak yetkililerin bugüne kadar böyle bir inancın bölgede dahi yaşadığından habersiz olduğunu vurgulayan Pireli, tam olarak 2016 yılında cemevi projesine başladıklarını söyledi.

Tüm bu çabalar sonrası Cemevinin resmiyete kavuştuğunu belirten Pireli çifti, en büyük hayallerinin ise Türkiye’den gelecek olan inanç mensupları dostlarla birlikte açılış yapıp, Cem ibadeti gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

İŞTE O AÇIKLAMA:

 


Ayrıca bölgeye 14. yüzyılda Aleviliği getirdiğine inanılan ve "Kızıl Deli" adıyla da bilinen Seyyid Ali Sultan'ı anmak için her yıl 6 Mayıs'ta dergahının bulunduğu Ruşanlar köyünde yapılan etkinliklere Türkiye dahil çeşitli ülkelerden katılım oluyor.