ADİP 2021 MESAJI

“Artık hiçbir şey eskisi gibi değil”

Etkisinin ve mücadelesinin 2021’de süreceği kesinleşen Covid-19 salgını insanoğluna bu başlığı ezberletti: “Artık hiçbir şey eskisi gibi değil ve olmayacak.” Virüs dünya nüfusunu fiziksel olduğu kadar ruhsal açıdan da alt üst etti. Uzmanlar 2021 dalgasında ruh sağlığımıza çok daha fazla özen göstermemiz gerektiğine dikkat çekiyor. Sağlık sektörü bir yanda tedavi için mesai yaparken pandemi sürecinde ev hapsinde tutulan insanlar yeni düzene uyum sağlamanın da mücadelesini veriyor.  
2020 inançlar için de çok zor bir sene oldu. İbadethanelerde ibadetler kısıtlandı, Müslümanlar Hacca gidemiyor, düğünler, cenaze törenleri yine önlemlere uygun olarak kısıtlı katılımlarla icra ediliyor. İnanç ve din önderleri, fikir insanları vaazlarında, yazılarında bu yeni süreci minimum hasar ile atlatabilmenin yol ve yordamını telkin ediyor.
Hal böyle iken Anadolu Din ve İnançları Platformu olarak 2021’in ilk baş yazısında Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin 2020 Dünya Felsefe Günü kutlama mesajına yer vermeyi uygun bulduk. Sayın Kuçuradi geçmiş ve gelecek yılı birkaç cümlede değerlendirmiş:
“Uyanık gözlerle dünyaya bakmaya başladığımdan beri gördüğüm belki de en zor yılı yaşıyoruz. İnsan eliyle afetlere dönüştürülen doğa olayları karşısında, yaptıklarıyla insanlığımızı bize hatırlatan insanların yanında, “fırsattan istifade” etmek peşinde olan insanlar, pandemiyle savaşmak için getirilen bazı kısıtlamaları sözüm ona “özgürlük” adına protesto eden kalabalıklar, “zelzeleyle konuştuğunu ve bu konuşma sayesinde zelzelenin durduğunu” internette paylaşanlar, acaba neyin belirtileridir? Ya da: “kıymetli zamanınızı kendinize saklayın, tezinizi/ödevinizi biz yazalım” şeklinde, cehaletin yol açtığı şaşırtıcı rahatlıkla reklam verenler ve bunu doğal karşılayanlar; tweet’lerle uluslararası siyaset yapmayı alışkanlık haline getirenler, dünyanın bugünkü durumu hakkında nelere işaret oluyor?
Bunlar ve sizlerin ekleyebileceğiniz başka birçok yaygın anlayış ve davranışlar, yapılanlar arasında etik değer farkı görememenin –yani “ne olsa, olur” un geçerli olmasının– ve tüketim toplumunun “siz çok önemlisiniz”, başka bir deyişle “müşteri olarak çok önemlisiniz” diyerek kişilerin bencilliğini okşayan reklamlarının ve başka bu gibi olguların hem sonuçları hem de belirtileri olarak görünüyor.
Bu durum karşısında, insanların insan olma bilincini kazanmalarına yardımcı olmak, insan olmanın her birimize yüklediği sorumluluğu ve gerektirdiklerini insan olan herkese hatırlatmak en başta felsefeye ve eğitimine düşüyor."
ADİP pandeminin getirdiği zorunlu önlem ve şartlara uyum sağladı. Kuruluşunda tespit ettiği, sizlerle paylaştığı hedeflerinden sapmadan yeni yılda yoluna devam edecek. 2020’de başlayan projelerimiz sürecek, yenilerini tasarlıyoruz. Web sitemiz günden güne daha fazla içerik ile doluyor. Söyleşilerimizi ve toplantılarımızın kayıtlarını yayınlıyoruz. Ortak inanç takvimimizin internet versiyonu da yakın zamanda web sitemizde yer alacak. Çalışmalarımız ile ilgili detayları bültenimizde bulacaksınız.
Sizlerin de katkısı ve desteği ile yeni yılda yenilenmenin umudunu paylaşıyor, Anadolu Din ve İnançları Platformu’nun da destekçisi olan, Hollanda Hükümeti Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun sorumlu olduğu MATRA programına bir kez daha teşekkürlerimizi ifade ediyoruz.
ADİP faaliyetlerinden haberdar edilmek isterseniz adip.anadolu@gmail.com adresli posta kutumuzdan bize ulaşarak iletişim listemize kayıt olabilirsiniz.