DİSNEY MULAN FİLMİ NEDENİYLE ELEŞTİRİLERİN HEDEFİNDE

Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri uluslararası gündemde
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri bir kez daha uluslararası gündeme taşındı. Disney’in "Mulan" filminin bazı sahnelerini bu bölgede çekmesi, filmde Doğu Türkistan'daki gözaltı kamplarıyla alakası bulunduğu iddia edilen Turpan Kamu Güvenliği Ofisine teşekkür edilmesine sosyal medya kullanıcıları tepki gösterdi.
Sosyal medya paylaşımlarında, "Mulan özel olarak Sincan Özerk Bölgesi Komitesi'nin resmi tanıtım departmanına teşekkür ediyor. Filmin çoğunu Sincan'da çektiler ve altyazılarda burası 'Kuzeybatı Çin' olarak geçiyor" deniliyor. Aktivistler film şirketini "Mulan'ın çekimleri sırasında Turfan kamu güvenliği bürosu kaç Uygur'u kamplara koydu?" sözleriyle de eleştirdi.

Sosyal medyada başlayan eleştiriler uluslararası basın kuruluşlarının manşetlerine de yansıdı.
New York Times “Disney, Mulan ile Çin'de bir sıçrama yapmak istiyordu, ancak tökezledi.” dedi. Washington Post da “Mulan Disney’in istemediği bir savaşa girdi. Film Disney’in bir aklama kampanyasıdır” başlığını paylaştı. Fox News konuyu Senatör Josh Hawley’in insan hakları sorunlarının yaşandığı bir bölgede film çektikleri için Disney CEO’suna ağır bir mektup yazdığı haberi ile gördü. Yahoo News de Disney’in "Mulan" filmi ile jeopolitik sorunların ortasında tepkilerle karşı karşıya kaldığını belirtti.
Film sadece çekim mekanlarıyla değil başrol oyuncusuyla da eleştirilerin hedefinde. Mulan'ı canlandıran Çin doğumlu Amerikalı oyuncu Liu Yifei, Ağustos 2019’da Hong Kong'daki Çin karşıtı protestolarda aşırı güç kullanımıyla suçlanan güvenlik güçlerine desteğini açıklamıştı. Bunun ardından bazı Asya ülkelerinden boykot çağrıları yükselmişti. Hong Kong’lu aktivistler filmin vizyona girmesiyle birlikte oyuncunun yine boykot edilmesi çağrısında bulundu.
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde devlete bağlı kamplarda çoğu Uygur Türk'ü yaklaşık 1 milyon kişinin zorla tutulduğu tahmin ediliyor. BBC’nin haberine göre basın kuruluşlarına sızdırılan resmî belgelerde, Çin'deki kamplarda tutulan yüz binlerce Müslüman Uygur Türkünün cezalandırıldığı ve beyinlerinin yıkandığı ortaya çıkmıştı. Çin hükümeti bu kampların gönüllü eğitim ve çalışma kampları olduğunu öne sürüyor, ulusal güvenlik için gerekli olduğunu savunuyor.