TÜRKİYE RUM TOPLUMUNDAN HABERLER / Yaz-Güz 2021
Türkiye’de varlığını sürdüren Rum cemaati son dönemi oldukça hareketli geçirdi. Ulusal basına da yansıyan dini törenleri, kültürel faaliyetleri ve gelişmeleri derledik.
Sümela Manastırı’nda Ayin Düzenlendi
Bir dizi restorasyon ve çevre düzenlemesinin ardından Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı’nda yeniden dini bir tören gerçekleşti. Hristiyanlarca “Meryem Ana'nın göğe yükselişi” olarak kabul edilen 15 Ağustos tarihinde düzenlenen ayine Ekümenik Patrik Bartholomeos önderlik etti. Ayini Pandemi kısıtlamaları gerekçesi ile sınırlı sayıda davetli takip edebildi. Sümela Manastırı'nın sadece tarihi ve turistik bir ziyaret yeri olmadığını ifade eden Bartholomeos, vaazında "Meryem Αna'mızın Maçka'daki evinde dualarımızı ve niyazlarımızı arz ettik. Ülkemizi, bölgemizi, toplumlarımızı her türlü tehlikeden azat etmesi için ona haykırdık, pandemiden, sel ve yangınlardan zarar görenlerin iyileşmesi için şifasını diledik." dedi. Manastırın kurulmasında ve muhafaza edilmesinde asırlarca emek verenlerin ruhlarına rahmet dilemeye geldiklerini anlatan Bartholomeos, şunları kaydetti: "Bu yıl yüzleştiğimiz çevre felaketlerinin, sellerin, yangınların ve pandeminin yarattığı acıların ve kayıpların bir daha yaşanmaması adına merhamet dilemeye geldik. Toplumlar arasında barış ve huzurun, sevgi ve bolluğun tesisi için dua etmeye geldik. Temenni ederiz ki tüm dualarımız kabul görsün ve Meryem Ana'mızın bereketi ve inayeti ile seneye tekrar hep birlikte daha büyük bir dayanışma ve coşku ile yine burada yüce Allah buluşmamızı nasip etsin." Ayine, Trabzonspor'un Yunan futbolcusu Anastasios Bakasetas da katıldı.
Bartholomeos’un 60. Hizmet Yılı Ekümenik Patrik Bartholomeos’un 13 Ağustos 1961 yılında “Diyakon” olarak kutsanmasının 60. yılı doğduğu Gökçeada’da kutlandı. Merkez Panayia Kilisesi’nde gerçekleşen ayinde Patrik, “Diyakon olarak kutsanmam sonrası yedek subay olarak askerliğimi burada yaptım. Bugün 82 yaşına gelmiş ve görevde 60 yılını doldurmuş bir insan olarak doğduğum topraklarda bulunmak gerçekten çok güzel. Mutluyum ve beni onurlandıran tüm İmroz’lulara teşekkür ediyorum” sözleri ile duygu ve düşüncelerini aktardı.
Büyükada Rum Yetimhanesi Restore Edilecek
Büyükada Rum Yetimhanesinin restorasyon sürecine ilişkin bilgilendirme toplantısı 27 Ağustos akşamı İstanbul Büyükada'da yer alan binanın bahçesinde yapıldı. Ekümenik Patrik Bartholomeos'un ev sahipliğindeki toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki BİMTAŞ A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, Europa Nostra Türkiye Başkanı Burçin Altınsay Özgüner, Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas ile yazarlar Orhan Pamuk ve Ahmet Ümit'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Projede ön çalışmaların tamamlandığını anlatan Vingas, binanın fonksiyonunun belirlenmesi konusunda önümüzdeki aylarda bir çalıştay düzenleneceğini aktarıp, "Bu binayı yeniden İstanbul'a kazandırmak için gerek devletimiz gerek patrikhanemiz gerekse şehrimizin yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşları olarak elimizi taşın altına koymak, birçok bilinmezliğe rağmen bu iradeyi göstermek ve canlı tutmak bugün hepimizin atacağı yegane anlamlı adım" dedi. Öğrenciler Heybeliada’ya aktarılınca 1964'ten bu yana kapalı olan yetimhane dünyanın en büyük 2. ahşap yapısı unvanını taşıyor. (bianet) Yeniköy Panayia Rum Vakfı kapsayıcı sosyal kültürel faaliyetleriyle adından söz ettiriyor
GELENEKSELİN DIŞINDA BİR VAKIF
Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı bir süreden beri sosyal-kültürel faaliyetleri ile dikkat çekiyor. Kilise bahçesinde gerçekleşen, semt sakinlerinin ilgi gösterdiği etkinliklerin yanı sıra vakfın “Discovering Yeniköy” (Yeniköy’ü Keşfediyoruz) kanalı İstanbul’un çok kültürlü yapısını da gözler önüne seriyor.
Vakıf her yıl ağustos ayında ‘Theotokia Kültür Buluşmaları’ adı altında bir dizi etkinlik düzenliyor. Kilise takvimine göre her yıl kiliseye de adını veren Panayia’nın (Meryem Ana) anıldığı ağustos ayında düzenlenen kültür buluşmalarının bu yıl dördüncüsü gerçekleşti. “Sarayda ve Kilisede Rum bir Bestekar: Hanende Zaharya” sunum ve konseriyle başlayan buluşmalar Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nun “Hasretin İki Yakası” konserinin ardından Aras, Gözlem ve İstos yayınları temsilcilerinin katıldığı “21.Yüzyıl Yayıncılarının Zorlukları, Dönüşümleri ve Yeni Fırsatlar” başlıklı panel ile son buldu.
Panayia Vakfı Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) desteği ile bir de fotoğraf yarışması düzenliyor. Nisan 2021’de yitirdiğimiz İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Ortodoks Cemaatinin fotoğraf sanatçısı Nikolaos Manginas anısına düzenlenen yarışmanın bu yılki konusu “Biz ve Geleneklerimiz” olarak belirlenmiş. Yarışmanın amacı “ülkemizin kültürlerinin birlikteliği ve ortak yaşama biçimlerinin büyük topluma yansıtılması ve paylaşılması” olarak açıklandı. Yarışma hakkında detaylı bilgi ve katılım www.bizvegeleneklerimiz.org adresli siteden sağlanabilir.
Vakıf Başkanı Laki Vingas ADİP’e verdiği demeçte etkinliklerine destek ve katılımın güç verdiğinden bahsetti: “Kültür ve sanatın toplumsal projelerde kaldıraç işlevi gördüğüne inanıyoruz. Geleneksel bir cemaat vakfının ibadethane misyonunun yanında sosyal ve kültürel etkinliklerle mahalle kültürünü desteklemek, sürdürülebilir iş birliklerini geliştirerek yeni paydaşlar oluşturmak ve insanlara yeni katılım alanları sağlamak gibi bir dönüşüm süreci yarattık. Organizasyonlarda birçok genç arkadaşımız destek veriyor. 4. yılda büyük bir destek ve katılım sağlanıyor olması bizleri çok mutlu ediyor, güç veriyor.”
Panayia Vakfı Yeniköy'den başlayarak İstanbul'un mahalle ruhunun ve kültürel çoğulluğunun görünür kılınması ve araştırılması amacıyla video içerikler de hazırlıyor. “Discovering Yeniköy” youtube kanalında vakfın geçmiş etkinliklerine, ayrıca İstanbul’un kültürel dokusunu işleyen görüşmelere ulaşabilirsiniz.
https://www.discoveringyenikoy.com/